Structura site-ului

Ce este arhitectura informației ?

Structura site-ului trebuie să corespundă scopului său, să conţină informaţie adecvată şi să aibă o structură logică.

Arhitectura informației este proces-ul de organizare și ordonare a conținutului site-ului în pagini dedicate iar apoi fiecare pagină în zone sau secțiuni cu rânduri, coloane și în sfârșit cu elemente vizuale – casete de text, imagini, titluri, butoane etc.

De exemplu un magazin online va avea o anumită arhitectură informației față de un site dedicat unei firme de contabilitate sau un cabinet stomatologic. Magazinul online trebuie să prezinte produsele sau produsul pe care îl vinde, să fie ușor de navigat și utilizat, să ofere informații detaliate despre produs etc. Un site de contabilitate se va axa pe prezentarea de informații succinte despre servicii sau pachete de servicii etc.

De asemenea fiecare element de pe pagină trebuie gândit ca și structură – de exemplu : o secțiune cu două coloane; coloana din stânga să conțină un element de tip imagine, coloana din dreapta să conțină multiple elemente de tip text – un titlu mare, un subtitlu și un paragraf de text etc.

Un alt exemplu de structura este folosirea unei secțiuni cu 3 coloane iar fiecare coloană să conțină o compoziție formată din pictogramă, titlu mic sau mediu, un paragraf text și eventual un buton care să ducă vizitatorul către o altă pagină a site-ului etc. Vedeți video-ul de mai jos pentru detalii și exemple!

Resurse

Despre arhitectura informatiei: https://www.uxbooth.com/articles/complete-beginners-guide-to-information-architecture/

https://www.usability.gov/what-and-why/information-architecture.html

https://www.slideshare.net/AnaMatei/arhitectura-informatiei-in-site-design-plan-ana-mateiro