Să codăm. Vânătoare de comori

Pasul 1: Ce vom face?

Vom folosi câțiva micro:biți pentru a simula un joc fizic de căutare de comori folosind undele radio.

Cum va fucționa?

  • Vom crea două programe diferite, unul care să transmită semnalul și unul care să primească semnalul.
  • Vom descărca primul program pe mai mulți micro:biți având grijă să schimbăm în cod ID-ul astfel încât fiecare să transmită un ID diferit de ceilalți. Acești vor fi “comorile” pe care trebuie să le găsim. Le vom atașa bateriile și îi vom ascunde în diverse locuri. Fiecare micro:bit va transmite prin radio ID-ul propriu astfel încât să fie diferențiat de ceilalți.
  • Vom descărca al doile program fără a-i face modificări pe mai mulți micro:biți. Aceștia vor fi “vânătorii de comori”. Când un “vânător” se apropie de o “comoară”, pe ecran se va vedea ID-ul “comorii”. Când un “vânător” se depărtează de o “comoară”, afișajul va clipi până devine constant.
  • Jocul se poate juca cu diferite reguli. Câștigă cine găsește cele mai multe “comori” sau se joacă pe echipe, fiecare echipă având un timp limită pentru a găsi comorile. Sau alte reguli pe care le puteți stabili chiar voi.

Cu ce vom lucra?

  • Editorul MakeCode
  • mai mulți micro:biți
  • baterii
  • un spațiu suficient de mare pentru a ascunde “comorile”. Poate fi afară sau în interior.

Pasul 2: Codul

Codul pentru micro:biții “comoară”

Un micro:bit “comoară” va transmite prin radio propriul id la fiecare 200 milisecunde. Se va modifica în cod id-ul pentru fiecare micro:bit pe care se va descărca codul.

Codul pentru micro:biții “vânător”

Când un micro:bit “vânător” se apropie de un micro:bit “comoară”, acesta primește prin radio id-ul micro:bitului găsit.

Pasul 3: Extindere

  1. Joacă jocul împreună cu colegii stabilind valori diferite pentru puterea de transmisie a semnalului (valorile pot fi între 0 și 7, 0 – cea mai slabă transmisie, 7 – cea mai puternică transmisie). Când sunt mai greu de găsit comorile?
  2. Pentru a economisi bateriile, transmiterea se poate face la un interval mai mare de timp. Modifică în cod acest parametru.