Să codăm. Imagini și animații

Pasul 1: Ce vom face?

Vom afișa o animație pe ecranul de LED-uri al micro:bit-ului.

Prima imagine
A doua imagine

Cum va fucționa?

  • La pornirea micro:bit-ului, pe ecranul de LED-uri va apărea o animație – 2 imagini care se succed și pe care le vom crea aprinzând anumite LED-uri.

Cu ce vom lucra?

  • Editorul MakeCode
  • micro:bit (opțional)
  • baterii (opțional)

Pasul 2: Codul

Cum creăm proiectul?

Accesăm https://makecode.microbit.org/ pentru a începe un nou proiect în editorul MakeCode. Alegem un nume pentru proiect.

Ce blocuri vom folosi?

  • blocurile on start, forever, show leds și pause din categoria Basic
  • Pentru a crea imaginea, dăm click pe ledurile care dorim să se aprindă. Codul va rula automat în simulator.

Adăugăm o a doua imagine. Putem porni de la prima și facem o mică modificare. Dacă rulăm codul, cele două imagini se vor afișa una după alta dând impresia de mișcare.

Acum vom muta cele două imagini într-un bloc forever și le vom afișa cu o mică pauză între ele (blocul pause din categoria Basic). Imaginile se vor derula pe ecranul de LED-uri până programul este întrerupt. Avem astfel o mică animație.

Pasul 3: Testarea codului pe micro:bit

Pe micro:bit va rula fișierul .hex asociat proiectului. Pentru a crea și descărca fișierul .hex care va rula pe micro:bit, selectăm butonul Download.

Conectăm cablul USB al micro:bitului la calculator. Ar trebui să apară micro: bitul în managerul de fișiere al computerului ca o unitate USB. Dacă utilizăm programul de încărcare micro: bit, fișierul .hex va fi copiat automat pe micro: bit. În caz contrar, va trebui să copiem manual fișierul .hex de pe discul local pe micro: bit.

screenshot

O lumină din spatele micro: bitului va clipi în timp ce fișierul este copiat. Programul va rula după ce se termină copierea, deci lumina nu mai clipește. Pentru a reporni programul, clic pe butonul de resetare din spatele micro: bitului.

Se poate scoate cablul USB din micro: bit și se pot atașa bateriile. Programul va rămâne salvat pe micro: bit și îl putem rula din nou.

Pasul 4: Extindere

  1. Afișează și alte imagini pe ecranul de LED-uri.
  2. Crează o mică animație. Indicații: Adaugă în blocul on start un bloc de tipul show icon sau show leds. Alege o iconiță sau crează propria imagine. Fă din nou desenul de la pasul anterior, dar cu o mică modificare (îl poți deplasa un rând mai sus sau mai jos, îi poți modifica dimensiunea, etc.). Poți face mai multe variante. Ai o animație!
  3. Folosește blocul pause (ms) din Basic, pentru a stabili cât de repede se trece de la o imagine la alta.

Exemplu de soluție (copacul care crește).