Ce este accelerometrul?

Un accelerometru este un senzor care măsoară mișcarea, deci este un senzor de mișcare.

Și telefonul mobil folosește un accelerometru atunci când schimbă, în funcție de mișcare, modul de vizualizare a ecranului de la modul portret la modul vedere (en. landscape). Accelerometru avem și în consola de jocuri precum și în mecanismul de activare al airbag-ului unei mașini.

Accelerometrul din BBC micro: bit detectează când micro:bitul este înclinat de la stânga la dreapta, înapoi și înainte și în sus și în jos. Determină de fapt accelerația micro:bit-ului (cât de repede accelerează sau încetinește)

Cum folosim accelerometrul?

Unitatea de măsură pentru accelerația micro:bit-ului este milli-g sau pe scurt mg. 1milli-g=1/1000 g unde g este accelerația gravitațională a pământului (accelerația gravitațională a pământului sau gravitația dă greutate obiectelor fizice aflate pe Pământ).

Pentru micro:bit putem obține valoarea gravitației pe una dintre cele 3 direcții/axe (x, y sau z) sau o valoare combinată pe toate cele trei direcții.

Cele trei axe sau direcții de mișcare pentru micro:bit

Valoarea accelerației micro:bit-ului se poate obține cu ajutorul blocului acceleration (mg) din categoria Input. Este un bloc care nu rulează independent, ci trebuie atașat unui bloc de tip eveniment.

Cei 4 parametri ai blocului acceleration

Cei 4 parametri ai blocului acceleration:

  • x – accelerația în direcția stânga dreapta
  • y – accelerarea în direcția înainte și înapoi
  • z – accelerație în direcția sus și jos
  • strength – puterea rezultată a accelerației din toate cele trei dimensiuni (direcții).

Dacă micro:bit-ul este așezat pe o suprafață plană (pe birou, de exemplu), valorile accelerației vor fi:

  • 0 pe direcția x
  • 0 pe direcția y
  • 0 pe direcția z
  • o valoare cuprinsă între -1023 și 1023 pentru parametrul strenght.

Cu micro:bit-ul așezat pe o suprafață plană, secvența de cod de mai jos arată, la fiecare 5 secunde, cât de mult “tremură” pământul.