Breadboard-ul

Breadboard-ul este o placă de testare sau de prototipare care este folosită în general pentru realizarea rapidă a montajelor fară a fi nevoie de lipirea firelor, de exemplu pentru testarea proiectelor.

Un breadboard este de obicei împărțit în patru secțiuni, două secțiuni exterioare și două secțiuni interioare.

Cele două secțiuni exterioare ale panoului sunt utilizate de obicei exclusiv pentru alimentarea cu curent electric.

Aceste benzi sunt de obicei marcate cu linii roșii și albastre, cu semnele plus (+) și respectiv minus (-). Acestea mai sunt numite ”șine” și sunt de obicei utilizate pentru a furniza energie electrică circuitului atunci când le conectezi la un acumulator sau la o altă sursă de alimentare externă. 

Placa breadboard

După cum se poate observa în figură există o anumită distanță pe mijlocul plăcii care o separă în 2 părți simetrice. Partea din mijloc este utilizată de obicei pentru a face conexiunea între părțile unor componente, deoarece separă pinii din partea stânga de pinii din partea dreaptă.

Dacă am desface banda adezivă de pe spatele plăcii, ea ar arăta ca în imaginea următoare:

Spatele plăcii breadboard

Este important de reținut că șinele de alimentare de pe cele două părți nu sunt conectate, așa că dacă doriți aceeași să folosiți aceeași sursă de alimentare pe ambele părți, va trebui să conectați niște fire între cele două părți.

Știați că? Placa de testare poartă acest nume deoarece are o formă similară cu tocătoarele folosite pentru tăierea pâinii (în limba engleză “breadboard” înseamnă “tocător de pâine”).

Un tocător de pâine real folosit ca breadboard